KISMAMÁK, JÓGÁRA FEL!

2018.03.06

Várandós vagy, és már évek óta jógázol?  Vagy csak a kismamás oldalak hatására vágnál bele?   Akármelyik tábort erősíted is, a kismama jóga gyakorlása mindenképpen előnyödre válik. De miért is? 


A kismama jógázás fontosságáról, előnyeiről, üdítő hatásáról Oreskó Renátát - a Jóga Pop blog szakértőjét, kismama és babás jóga oktatót - faggattam. 

Mikor érdemes elkezdeni a kismama jógát? Mi van akkor ha, egy kismama még soha nem jógázott a babavárást megelőzően? 

Sokan csak akkor kezdenek el (kismama) jógára járni, amikor már a szülési szabadságukat töltik (itt jegyzem meg, hogy sajnos a legtöbb stúdió órarendjében a kismama órák délelőtt vannak, amikor egy normál munkarendben dolgozó nőnek esélye sincs eljutni). Ha ez a helyzet, és előtte nem nagyon jógáztál, még mindig profitálhatsz a kismama órákból, de feltétlenül jelezd az oktatónak, hogy most kezded a gyakorlást, így ajánlhat neked könnyítéseket - ez nem az az időszak, amikor a versenyszellemet erőltetni kellene.

Ha azonban tapasztaltabb jógagyakorló vagy, már biztosan megtanultad olvasni és értelmezni a tested jelzéseit, üzeneteit, továbbra is figyeld ezeket a jeleket, és még fokozottabban ügyelj a határokra! Így egészen a várandósság végéig élvezheted a jóga pozitív hatásait, főleg, ha eddig is azt tapasztaltad, hogy még a tipikus kismamás mozgásszervi panaszokban is segítségedre volt.

A kritikus időszak után, a 14. héttől már bátran elkezdheted. 

Ha szabad ezt mondani, az elmúlt években nagyon "trendi" lett a kismama jóga. Segítenél a laikusoknak, hogy milyen jótékony hatással bír a jóga a babavárás időszakában?  

Rögtön ötöt is tudok mondani :-)

Segít ellazulni

A várandósság izgalmas időszak, de sokak számára szorongást is tartogat. Komoly változások mennek végbe a testben, amitől úgy érezhetjük, elvesztettük a kontrollt felette. Mindemellett számos teendő, kipipálandó tétel szerepel a kismamák listáján, amit mindenképp el akarunk végezni még a baba érkezése előtt. A kismamajóga segít lelassulni, kilépni egy kicsit mindebből, és a jelen pillanatra koncentrálva újra kapcsolódni a saját testünkkel.

Felkészíti a csípőt, a gátizmokat a nagy napra

A kismamajógában fokozott figyelem irányul a csípő körüli izmok lazítására, nyújtására, mindez nemcsak a terhesség alatti kellemetlen tüneteket enyhíti, de megkönnyítheti a szülést is. Emellett az órák fontos részét képezik azok a gyakorlatok, amelyek a gátizom megerősítését és rugalmasságának fokozását célozzák, így megelőzhetőek a szülés közben keletkező hüvelysérülések, és a regenerálódás folyamatának hossza is csökkenthető. Megtanulhatunk tudatosan koncentrálni ezekre az izmokra, ráérezni saját testünk irányításának örömére.

Hajlékonyság, mozgástartomány növelése

Bár a terhességi hormonok miatt hajlékonyabbnak érezhetjük magukat, a vállak és a mellkas körüli izmok befeszülhetnek. A növekvő mellek a mellkas előreesését, beszűkülését okozhatják, így a vállakban és a hát felső szakaszában kellemetlen feszültség alakulhat ki. A mellkasnyitó ászanák segítenek a törzs felső-elülső részét "nyitva" tartani.

Egy kicsit a régi önmagunk lehetünk

Az egyik legnehezebb dolog ebben az időszakban elfogadni azt, hogy nem tudunk mindent ugyanúgy csinálni, mint előtte - pl. nem esik jól futni, és ha jógáról van szó, nem feltétlenül kívánjuk a tempósabb, power típusú órákat, és ez így természetes. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ne érezhetnénk ugyanolyan jól magunkat a mozgástól, kismamajógából is van több típusú, csak meg kell találni azt a stúdiót, oktatót, ami-aki nekünk a legjobb!

Kapcsolódási pontot kínál más várandós nőkkel

Akár jógastúdióba járunk, akár otthon gyakorolnánk, a kismamajóga jó lehetőség, hogy "kapcsolódjunk" a sorstársakkal (gyakran az online órákat vezetők maguk is várandósok). Ettől kevésbé érezzük majd kirekesztettnek magunkat, és megerősödik az önbizalmunk abban, hogy mennyi mindent meg tudunk csinálni!

A kismamajóga nemcsak a várandóság fizikai nehézségeinek feloldásában segít, de mentálisan is felkészít az előttünk álló "útra".. Ragaszkodj ahhoz a típusú gyakorláshoz, ami a legjobb hatással van a folyamatosan változó testedre és a szépen növekvő babára, és használd ki, élvezd minden előnyét, amit nyújtani tud!

Mesélj magadról, Te mióta vagy a jóga szerelmese?

Jómagam több, mint 10 éve jógázom, és az elmúlt öt évben rendszeresen tartottam gerinc-és dinamikus jógaórákat. A jóga mindig segítségemre volt a mindennapokban, és a várandósságom alatt sem volt ez másképp: az áldott állapot áldatlan mellékhatásait segített enyhíteni, a szülésre is felkészített, majd a kisbabámmal való kapcsolat elmélyítéséhez és a szülés előtti formám visszanyeréséhez is hozzájárult. 


Mit jelent számodra a jóga, hogy lettél végül szakértő jóga oktató?

A jóga számomra ma is kikapcsolódást, feltöltődést, de egyben már fejlődést, folyamatos tanulást jelent. A várandósságom ideje alatt megtapasztaltak indítottak el a kismama- és babás jógaoktatói képzés irányába, mert hiszek benne, hogy az anyatestnek szüksége van erre a fajta törődésre, melyet a jóga komplex rendszere nyújthat. Végzett oktatóként pedig szeretném minél több kismamának megmutatni a jóga összes szépségét várandósan, majd édesanyaként is, és igyekszem támogatni őket a jóga testet-lelket építő, harmóniát hozó felfedezésének útján."

Hol találunk meg téged?

Blogoldalam: https://yogapop.cafeblog.hu/

FB oldalam: www.facebook.com/yogapopblog/


Van két közelgő eseményem is, az egyik kismamáknak, a másik kisbabás anyukáknak, ahova minden kedves érdeklődőt szeretettel várok!